Blood cancer awareness blijft van belang

In 2010 werd september uitgeroepen tot Blood Cancer Awareness Month, mede door belangenorganisaties als de Leukemia and Lymphoma Society (LLS) en de Lymphoma Research Foundation (LRF). Het idee hierachter is mensen bewust te maken van de verschillende vormen van bloedkanker en de impact die deze aandoeningen hebben op patiënten, zorgprofessionals, mantelzorgers en belangenbehartigers.

blood cancer awareness

Diagnose bloedkanker

Het afgelopen jaar werden wereldwijd meer dan 900.000 mensen gediagnosticeerd met een vorm van bloedkanker.1 Hieronder vallen bijvoorbeeld de verschillende vormen van leukemie, lymfomen, multipel myeloom en myelodysplastische syndromen.

Vergroten van de kennis en aandacht

De meest voorkomende vorm van bloedkanker in Europa is het non-hodgkinlymfoom. Het gaat om bijna 3% van alle patiënten bij wie een vorm van kanker gediagnosticeerd wordt. Het multipel myeloom staat in deze ranglijst na leukemie (2,4%) op de derde plek (1,2%) van meest voorkomende vormen van bloedkanker.2 Dat het vergroten van de kennis en aandacht voor deze aandoeningen nodig is, toont een recent onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd werd onder patiënten met kanker. Hieruit bleek dat tot wel 28% van de patiënten met bloedkanker drie of meer keer met hun klachten een huisarts bezochten voor ze naar een specialist werden doorverwezen.3,4 Er is ruimte voor verbetering. Bij het publiek is er nog te weinig bekend over de klachten en symptomen die kunnen optreden bij bloedkanker. Meer dan een derde van de patiënten met bloedkanker had minstens één symptoom dat kon wijzen op bloedkanker, maar ging daarmee niet naar de huisarts.5 Van de mensen die wel met symptomen naar de huisarts gingen, deed slechts ongeveer een kwart dat binnen een maand; tien procent wachtte meer dan zes maanden voor zij de huisarts bezochten!

Takeda #kominbeweging campagne

Ook Takeda zet zich in voor patiënten met bloedkanker en zoekt naar behandelmogelijkheden die inspringen op hun behoeftes. Ook kijken we naar verbeterpunten in de zorg voor patiënten met bloedkanker. Zo hebben we afgelopen zomer een grote survey uitgerold onder de #kominbeweging campagne waar meer dan 150 patiënten met multipel myeloom aan hebben meegedaan. De resultaten van deze survey worden later deze maand bekend gemaakt. En zo blijven we het bewustzijn voor bloedkanker vergroten!

lees hier artikel over behandelen op afstand

Referenties

  1. Worldwide cancer data. World Cancer Research Fund. https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-trends/worldwide-cancer-data. Published August 6, 2018. Accessed September 1, 2020.
  2. Ferlay J, Colombet M, Soerjomataram I, et al. Cancer incidence and mortality patterns in Europe: Estimates for 40 countries and 25 major cancers in 2018. Eur J Cancer 2018;103:356-387.
  3. Blood cancer diagnoses continue to lag behind other cancers. Bloodwise. https://bloodwise.org.uk/blog/blood-cancer-diagnoses-continue-lag-behind-other-cancers. Published September 6, 2019. Accessed September 1, 2020.
  4. National reports. https://www.ncpes.co.uk/2018-national-results/. Accessed September 1, 2020.
  5. Over a third of people dismiss possible signs of blood cancer. Bloodwise. https://bloodwise.org.uk/blog/over-third-people-dismiss-possible-signs-blood-cancer. Published August 27, 2019. Accessed September 1, 2020.

Volgende artikel

Deskundigen aan het woord over voorlichting patiënten: Prof.dr. Harry van de Wiel en Dr. Jan Wouda