Spelen is een taal waarmee de mens wordt geboren. Het zit in ons. Noem het instinct, noem het intuïtie. Spelen is leuk, het is nuttig want het leert ons reageren op veranderende situaties en het ontwikkelen van aanpassingsvermogen. Daar komt bij dat we intrinsiek gemotiveerd zijn om spelletjes te spelen. Gewoon omdat we het leuk vinden omdat we onszelf belonen met dopamine die tijdens het spelen vrijkomt. Jurriaan van Rijswijk is Applied Game Architect en medeoprichter van Games for Health: “Wij zetten het spelmechanisme bij mensen ‘aan’ voor het verbeteren van hun gezondheid. En het liefst op grote schaal, want de behaalde resultaten tot dusver zijn veelbelovend.”
Jurriaan begon 20 jaar geleden met entertainment- en onlinegames totdat hij in 2007 betrokken raakte bij het ontwikkelen van een spel voor kinderen met kanker. Met dit spel leerden kinderen spelenderwijs hun medicijnen in te nemen, voldoende te bewegen en gezond te eten. “Het was een succes en gaf mij het inzicht dat games ontwikkelen niet alleen financieel lucratief kan zijn maar dat je er ook gezondheidswinst mee kunt boeken voor de speler zelf. Geweldig! Samen met mijn vrouw Sandra hebben we stichting Games for Health Europe en het bedrijf Games for Health opgericht. Dat is de ontplofte hobby waarin we nu leven. Samen met een team enthousiaste game-ontwikkelaars, designers, zorgprofessionals, technologieliefhebbers en ik als chaos-officer, ontwikkelen we spelstrategieën en ontwerpen toegepaste spellen voor gedragsverandering. Dat doen we voor zorgverleners, voor patiënten met chronische ziekten, mentale en emotionele gezondheidstherapieën, leefstijlinterventies en revalidatie. Inmiddels hebben we 100 spellen ontwikkeld waarmee we verschillende prijzen hebben gewonnen. En ook niet onbelangrijk, veel spellen zijn klinisch en wetenschappelijk gevalideerd. Maar we zijn er nog niet: het is ons steven om de komende jaren 1 miljard mensen te bereiken. Ja hoor: ‘we are on a mission’.”
Wij zetten het spelmechanisme bij mensen ‘aan’ voor het verbeteren van hun gezondheid
Jurriaan: “We werken met verschillende partners samen. Dan kun je denken aan Topklinische Centra, farmaceuten, zorgverzekeraars, gespecialiseerde GGZ en de GGD. Met onze stichting organiseren we ieder jaar het Games for Health Europe Congres. Hier worden onderzoeksresultaten en een agenda voor de toekomst gedeeld met het netwerk van 35.000 professionals.”
Van Lekker Puh! tot Kwis’it
Stilzitten zit Jurriaan niet in het bloed. Tijdens het gesprek zet hij graag een stapje extra om verschillende spellen te laten zien. Zoals de game Lekker Puh!, dat de uitspraak van kinderen met Schisis verbetert. De puzzel Stall Catchers waarmee het onderzoek naar Alzheimer in een versnelling komt. Of de handige app Medi&Seintje die op een speelse manier mensen herinnert hun medicijnen in te nemen. Jurriaan: “Het zijn niet alleen digitale games. Dit is bijvoorbeeld een ‘ouderwets’ bordspel: Kwist’it. Door het te spelen met je vader of moeder, opa of oma wordt er op een vertrouwde manier informatie verzameld die essentieel is voor persoonsgerichte zorg bij opname in een verpleeghuis. En dit? Dit is het digitale dagboek Post-IC dat helpt bij een sneller herstel na een ingrijpende ic-opname.”
Puzzelen tegen lymfklierkanker
“Voor mensen met lymfklierkanker hebben we het spel UNMASK ontwikkeld’, gaat Jurriaan enthousiast verder. “Door het spelen van dit spel word je een superheld en strijd je mee in het gevecht tegen lymfeklierkanker. Al gamend help je wetenschappers om complexe puzzels op te lossen die zij bij hun onderzoeken tegenkomen. Deze game gaat ervoor zorgen dat de oplossing van het onderzoek – een vaccin tegen lymfeklierkanker – veel sneller gevonden wordt.”
Al gamend help je wetenschappers om complexe puzzels op te lossen die zij bij hun onderzoeken tegenkomen
“Ik denk dat de meeste winst te halen is daar waar zorg wordt ingezet waar het feitelijk niet nodig is”, besluit Jurriaan. “Dat is vaak het geval bij chronische zorg. Denk aan medicatiebewaking, gezonde voeding en voldoende bewegen. Zorg, therapie, oefeningen en begeleiding kunnen efficiënter, leuker, goedkoper en positiever. In het kader van de bekende patient journey, zouden wij als bedrijf graag een soort patiënten-reisbureau willen zijn. Met de ervaring, kennis en spellen die Games for Health heeft, kunnen wij voor menig ‘reiziger’ een aangename reis verzorgen.”
Games for Health
Vonderweg 1
5611 BK Eindhoven
T.: +31 6 811 505 78
E.: info@gfheu.org www.seriousgaming.nl
Referenties
- Tekst: Cai Vosbeek
- Fotografie: